Wodór na żądanie

24 stycznia 2013, 08:02

Naukowcy z University at Buffalo zauważyli, że bardzo małe cząsteczki krzemu reagują z wodą i niemal natychmiast powstaje wodór. Do przeprowadzenia reakcji nie jest potrzebne światło, ciepło czy elektryczność.



Co fruktoza robi z mózgiem...

2 stycznia 2013, 14:55

Badania obrazowe mózgu wykazały, że spożycie glukozy, lecz nie fruktozy zmniejsza dopływ krwi i aktywność rejonów regulujących apetyt. Co więcej, konsumpcja glukozy, lecz znowu nie fruktozy prowadzi do silniejszej subiektywnej sytości (JAMA).


To nie mebel, ale implant kości

18 grudnia 2012, 13:45

Oglądając pod mikroskopem kość oraz rattan, włoscy naukowcy stwierdzili, że oba materiały mają podobną strukturę. W dodatku wykazują te same pożądane właściwości biomechaniczne: dzięki hierarchicznej organizacji są wytrzymałe, a jednocześnie lekkie.


Rozmarynowy ratunek dla oczu

28 listopada 2012, 12:03

Kwas karnozowy - jeden z głównych związków rozmarynu - chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.


Planeta okołopodwójna w systemie czterech gwiazd

16 października 2012, 04:51

Dzięki wspólnemu wysiłkowi astronomów amatorów i profesjonalistów odkryto niezwykły system, w którym planeta okrąża gwiazdę podwójną, a całość jest okrążana przez kolejną gwiazdę podwójną. Mamy zatem do czynienia z planetą okołopodwójną w systemie czterech gwiazd.


Zabezpieczająca nanopowłoka z wyciągiem z lukrecji

9 października 2012, 13:05

Nanomateriał z wyciągiem z lukrecji można wykorzystać do ochrony biologicznych komponentów urządzeń medycznych oraz implantów podczas sterylizacji.


Od mutacji w glejakach do nowej metody produkcji nylonu

24 września 2012, 10:45

Sekwencjonując genomy nowotworów, naukowcy z Duke Cancer Institute odkryli cząsteczkę umożliwiającą wytwarzanie tańszego i bardziej ekologicznego nylonu (Nature Chemical Biology).


Orzechy włoskie poprawiają jakość spermy

16 sierpnia 2012, 11:50

Zjadanie codziennie 75 g orzechów włoskich poprawia żywotność, ruchliwość i cechy morfologiczne plemników u zdrowych mężczyzn w wieku 21-35 lat.


Pizza skrojona na miarę dorosłego

2 lipca 2012, 10:24

Prof. Mike Lean z Uniwersytetu w Glasgow i biznesmen Donnie Maclean stworzyli zrównoważoną odżywczo pizzę. Jak zapewniają panowie, zawiera ona 30% zalecanej normy witamin, minerałów, kalorii, białek oraz węglowodanów.


Dietetyczny tandem na urazy rdzenia

27 czerwca 2012, 11:18

Kwas dokozaheksaenowy (DHA), wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, i kurkumina, składnik przyprawy curry, pomagają zachować zdolność chodzenia po mikrourazach rdzenia kręgowego. Eksperymenty prowadzono na szczurach, które stanowiły model mielopatii szyjnej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy